🎁 100% Személyreszabott Ajándék 🇭🇺/🇩🇪 Magyar Termék és Német Minőség 📦 2-3 Munkanapos Szállítás

Olvasósarok kialakítása: 5 tipp a kényelmes olvasáshoz

Az olvasósarok kialakítása azt jelenti, hogy a lakás már nem is lakás, inkább otthon. Ha egy pár órára  ki szeretnél szakadni a valóságból, most adunk pár ötletet, hogyan teheted ezt meg egy igazán kényelmes és hangulatos környezetben. 

Hogyan alakítsd ki a tökéletes olvasósarkot?

Aki kicsit is szeret olvasni, tudja, hogy nincs annál jobb, mint egy borongós őszi délutánon elővenni a kedvenc könyvedet és bekuckózni egy forró teával egy kényelmes sarokban, ami erre a célra van kialakítva. De hogyan kezdjük a kialakítását? Az alábbiakban felsorolunk 5 tippet az olvasósarok kialakítására, néhány extrával. 

1. Találd meg a helyet

Ez lehet akár a lépcső alatt, a nappaliban vagy akár a család zajától távol eső szobában. Fontos, hogy a helyiség hangulata illeszkedjen az olvasósarokhoz. Előnyt jelent, ha ablak is van a közelben, mivel a legjobb ha természetes fénynél olvasunk. Nyilván az esti órákban már szükségünk lesz egy fényforrásra, de erről később.  

Sokan a hálószoba egyik sarkát választják, ami ideális hely, hiszen az esti rutin részét képezheti az olvasás és jó előfutára lehet egy pihentető alvásnak. 

2. Határozd meg, mire ülsz 

Most, hogy megtaláltad az ideális helyet, következik a kényelmi faktor. A lehető legjobb választás egy nagy és kényelmes fotel, persze ha megvan hozzá a kellő hely. Ha nincs, akkor egy már meglévő kisebb kanapé is tökéletes választás, mert így könnyen el tudsz szundítani egy-egy fejezet után (vagy már előtte). Itt érdemes még olyan párnákat, takarókat elhelyezni amik fokozzák a kényelmet és arra késztetnek, hogy egész télen itt tespedj. :)

3. Gondoskodj a megfelelő fényforrásról

Ahogy azt fentebb olvashattad, ideális esetben egy ablak közelébe érdemes tervezni az olvasósarkot. Egy állólámpa beszerzése viszont szintén hasznos lehet, az esti olvasáshoz. Helyezd el a fotel vagy a kanapé hátához vagy a sarkához, mindenképp úgy, hogy a fény hátulról érkezzen. Ügyelj arra, hogy sárgás fényforrást használj, ez a legideálisabb az olvasáshoz és könnyebben hozzásegít majd a pihentető alváshoz is. 

4. Alakítsd ki a könyvespolcot

A ház, a lakás, illetve a szoba méreteihez érdemes igazítani a  könyvespolc méretét, hacsak nem vagy vérbeli könyvmoly, akinek az egész lakását könyvek borítják (ami nem feltétlenül egy rossz dolog). Választhatsz igazán kreatív megoldást is, ahol a könyvespolcból emelkedik ki az olvasósarok, de az is működőképes ha a könyvek nagy része ugyanabban a szobában van, ahol az olvasósarok.  

5. Következik a galériafal 

A faliképek elengedhetetlen kellékei egy hangulatos olvasósaroknak. Ha a fenti listával megvagy, ideje, hogy igazán személyessé tedd az olvasósarkodat és kiválaszd azokat a festményeket, képeket, amelyek egyedi és kellemes megjelenést adnak a kedvenc könyvsarkodnak. Egy személyre szabott csillagtérkép a lakás bármely pontjában jól mutat, így az olvasósarokba is remek választás, azonban választhatsz egy város posztert is, ha ez jobban illik az olvasósarkod témájához. Bármelyiket is válaszd, jó döntést fogsz hozni, mivel ezek a poszterek remekül mutatnak és csodálatos hangulatot árasztanak. 

Extra tippek az olvasósarok kialakításához  

Ne fukarkodj a plédekkel és a párnákkal. Minél több réteg van a kanapén vagy a fotelen, annál otthonosabb. Viszont ügyelj arra, hogy ízlésesen és egyben funckionálisan helyezd el őket (azaz tudj leülni a párnáktól). Maximum 2 vagy 3 színt használj. Javaslatunk a pasztel színek irányába megy, annak érdekében hogy minél nyugtatóbb hatást váltson ki és ne terelje el a figyelmed. 


Egy kisasztal vagy egy polc a kanapé vagy fotel közelében szintén javasolt, ugyanis így karnyújtásnyira lesz az éppen aktuális kedvenc könyved, illetve a teád vagy a kávéd, amit előszeretettel kortyolgatsz, miközben elmerülsz a fantasy világában. 


Mindig szánj időt az olvasásra: lényegtelen, hogy fantasy, önfejlesztés, lakáskultúra, motivációs könyv, a lényeg, hogy szánj időt az olvasásra. Köztudott ugyanis, hogy azok az emberek akik rendszeresen olvasnak, nyugodtabbak összeszedettebbek és kiegyensúlyozottabbak a hétköznapi életben. Add meg magadnak ezt a lehetőséget, egy olvasósarok kialakításával.

Hagyj egy kommentet

Kérlek ne feledd, hogy megjegyzésed felülvizsgáljuk mielőtt közzétesszük!