🎁 100% Személyreszabott Ajándék 🇭🇺/🇩🇪 Magyar Termék és Német Minőség 📦 2-3 Munkanapos Szállítás

Tippek az emlékek megőrzésére

Egyre inkább azt érezhetjük, hogy a technológia számos lehetőséget kínál számunkra arra, hogy megőrizzük az emlékeket. Gondolhatunk itt most a jobbnál jobb kamerás készülékekre és arra a rengeteg képre, amit akár egyetlen különleges alkalommal készíteni tudunk. 

Ezzel egyidejűleg az a tendencia mutatkozik, hogy bár rengeteg fotót készítünk, kevés időnk marad ezek átválogatására és visszanézésére. De miért van ez? Biztosan láttál szüleidnél vagy nagyszüleidnél nagy becsben tartott fotóalbumokat, ugye?  Igazán különleges alkalmakról, házasságokról, keresztelőkről képeket, akár ezek alapján készült festményeket is a falon.  

A mai generáció ebből nem sokat őrzött meg. Több ezernyi kép a telefon memóriájában, amelyeket akár soha nem nézünk meg újból, mert annyi fotó  van, hogy amíg elérnénk ahhoz ami minket érdekel, elszáll felettünk a valódi idő, a valódi élet. És a mostani generációról, ha valamit el lehet mondani, az az, hogy értékelik az időt és bár néha nem ez látszik, úgy vélem tudják élvezni a pillanatot és szeretnék megőrizni az emlékeket is, valamilyen rendezett, szervezett módon. Ehhez nyújtunk ebben a cikkben segítő kezet. Az emlékek megőrzésére irányuló tippjeink: 

Tanulj meg tudatosan fényképezni

Az egyik legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy tanulj meg tudatosan fényképezni. Mit jelent ez? Nem kell egy dombról 15 ugyanolyan fényképet készíteni. Készíts egy jót, vagy készíts többet, de ott helyben válaszd ki a legjobbat, a többit pedig töröld ki. Ez kb. 15 másodpercet vesz igénybe, de hidd el, hosszú távon megéri, hiszen az események után nem kell órákat azzal töltened, hogy válogatod a képeket. 

tippek az emlékek megőrzésére

Élj a jelenben 

Minél jobban ragaszkodunk valamihez, annál nagyobb eséllyel veszítjük azt el. Nagyon helytálló ez az emlékek esetében. 2013-ban, 2017-ben és 2021-ben is végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogyan emlékszünk dolgokra. 

Az úgynevezett “Google szindróma” azt jelenti, hogy sokkal kevesebb dologra emlékszünk és sokkal kevesebb dolgot jegyzünk meg, mint elődeink, mert mindenre ott a Google. Egy pár másodperces kereséssel megtaláljuk, ezért teljesen haszontalan memorizálnunk, hogy hány foga van a vízilónak. 

A képek készítésével az eseményekről, levesszük a saját vállunkról azt a “terhet”, hogy megjegyezzük a dolgokat. De valóban teher ez vagy önkéntelenül tesszük? Használd minél kevesebbet a telefonodat a fontos eseményeken és próbáld megélni a pillanatot. Tudom, hogy elcsépelten hangzik, de a kutatások is ezt igazolják. Így fogsz igazán emlékezni a dolgokra. 

Tárolj és rendezz a felhőben 

Ha már számos fotóval rendelkezel (mondjuk több mint tízezer példánnyal, ahogyan például párom is), akkor bajban vagy. Párom esetében rossz volt a  helyzet, mivel az Apple iCloud szolgáltatásának már nagyon szép summát fizetett havonta, csak azért, hogy ezeket a soha meg nem nézett képeket tárolja. A telefon memóriája ugyanis rég feladta a harcot, maradt tehát a felhő. A felhőben tárolni a képeket jó megoldás, de nem mindegy melyik szolgáltatással


Személyes véleményem az, hogy a Google Photos jelenleg az egyik legjobb választás. A Google nagyon barátságos felbontásban, korlátlan mennyiségben hajlandó tárolni a képeidet, ráadásul nemcsak hogy lehetőséged van őket albumokba rendezni, de a mesterséges intelligencia megteszi neked magától is. Helytől, kép típustól függően kategorizálja a képeket (Pl. autók, ételek, növények, állatok, Görögország stb). 

Válassz ki fontos eseményeket, helyeket és örökítsd meg őket különleges módon 

Mindenki életében vannak igazán meghatározó, fontos események. Ezekről nem elég csupán néhány fotót készíteni. Gondolhatsz itt most az esküvőkre, ahol a fotósok szép összegeket kérnek el, mert igazán jó képeket készítenek. De kérdezz meg házasokat, akik néhány éve már házastársak: hányszor vették elő az esküvői albumot


De akkor mi a megoldás? Számos megoldás létezik, méghozzá stílusosak, ötletesek és költség hatékonyak: 


Csillagkép: válassz ki az életedből egy fontos eseményt. A csillagkép egy gyönyörű poszteren ábrázolja azt, hogyan néztek ki a csillagok azon a dátumon és azon a helyen, ahol az eseményre sor került. Mellé írhatsz egy rövid emlékeztető szöveget vagy egy idézetet is. Ezt a képet bekeretezed, majd kiteszed a falra, egy előkelő helyre. Így garantált, hogy az adott eseményt sosem fogod elfelejteni és egy nagyon kedves emlék formájában látod viszont a falon. Itt tudsz személyre szabott csillagképet alkotni magadnak, sok-sok variációban és színben. 


Város poszter: Ha van egy számodra különleges város vagy hely ahol sokat jártál, ahová sok-sok emléked kötődik, de nem akarod túlzsúfolni  a falaidat az itt készült képekkel, a megoldás egy egyedi város poszter. Melyik a Te helyed, amire örökre mosolyogva fogsz visszaemlékezni? Alkosd meg a tökéletes város posztert itt. 

város poszter

Hagyj egy kommentet

Kérlek ne feledd, hogy megjegyzésed felülvizsgáljuk mielőtt közzétesszük!